دستورالعمل اجرايي استقرار نظام مديريت عملكرد موضوع بند «ه‍« ماده 3 آيين‌نامه اجرايي مواد 81 و 82 قا

ساخت وبلاگ

 

 

دستورالعمل اجرايي استقرار نظام مديريت عملكرد  موضوع بند «ه‍« ماده 3 آيين‌نامه اجرايي مواد 81 و 82 قانون مديريت خدمات كشوري

                                                                                                                                      شماره: 27911/200  

                                                                                                   مورخ  : 28/5/1389

تمامي دستگاه‌هاي اجرايي مشمول ماده 5 قانون مديريت خدمات كشوري

دستورالعمل اجرايي استقرار نظام مديريت عملكرد

موضوع بند «ه‍« ماده 3 آيين‌نامه اجرايي مواد 81 و 82 قانون مديريت خدمات كشوري

در راستاي استقرار و اجراي نظام مديريت عملكرد و تشريح نحوه اجراي بند«هـ» ماده 3 آيين‌نامه اجرايي مواد 81 و82 قانون مديريت خدمات كشوري (موضوع تصميم‌نامه شماره 4225/44327 تاريخ 14/1/1389)، دستورالعمل زير ابلاغ مي‌گردد.

ماده 1- تدوين برنامه راهبردي (بلند مدت) و به تبع آن اهداف عملياتي و ساليانه، اولين و مهم‌ترين گام استقرار نظام مديريت عملكرد است. در اين رابطه دستگاه‌هاي اجرايي مكلفند با در نظر گرفتن برنامه‌هاي توسعه، برنامه‌هاي اجرايي دستگاه، تكاليف و مأموريت‌هاي تعيين شده از سوي مراجع ذيصلاح، برنامه‌هاي بالاترين مقام اجرايي دستگاه و ساير تكاليف و برنامه‌هايي كه از سوي مجلس شوراي اسلامي به عهده دستگاه گذاشته است، برنامه راهبردي (بلند مدت) و اهداف عملياتي ( ساليانه) خود را به صورت سندي مدون تهيه نموده و به تمام واحدهاي خود ابلاغ نمايند.

تبصره1-  مسؤوليت اصلي تدوين و ابلاغ برنامه‌هاي راهبردي و ساليانه به عهده بالاترين مقام اجرايي دستگاه بوده و اهداف عملياتي بايد حداكثر تا پايان آذر هر سال براي اجرا در سال آتي به واحدهاي تابعه ابلاغ گردد.

تبصره2- دستگاه‌ها مكلفند يك نسخه از سند تدوين شده خود را به امور مديريت عملكرد معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس جمهور ارسال نمايند.

ماده 2- بالاترين مقام اجرايي دستگاه بايد زمينه لازم براي تبديل جهت‌گيري‌هاي استراتژيك دستگاه به فعاليت‌ها و استراتژي هاي اجرايي را فراهم نمايد.

تبصره 1- واحدهاي اجرايي دستگاه بايد استراتژي‌ها، طرح‌ها و پروژه‌هاي اجرايي خود را به همراه زمان‌بندي اجرايي تنظيم و پس از تصويب توسط بالاترين مقام دستگاه، به اجرا بگذارند.

تبصره 2- حداكثر مهلت لازم براي اجراي تبصره 1 اين ماده، بيستم فروردين ماه هر سال خواهد بود.

ماده 3- دستگاه‌هاي اجرايي مكلفند نظام ارزيابي عملكرد را به عنوان گام دوم استقرار نظام مديريت عملكرد، با در نظر گرفتن موارد زير مستقر نمايند:

الف) منظور از نظام ارزيابي عملكرد نظامي است كه در برگيرنده دو بعد شاخص‌هاي عمومي و اختصاصي در سه سطح سازمان، مديران و كاركنان مي‌باشد.

تبصره 1- چنانچه برخي از شاخص‌هاي عمومي در مورد دستگاهي مصداق نداشته باشد، دستگاه مشمول مي‌تواند ضمن ذكر دلايل عدم مصداق مطابق قوانين و مقررات مورد عمل، شاخص‌هايي را به عنوان جايگزين پيشنهاد و پس از تاييد آن توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس جمهور مبناي ارزيابي قرار دهد.

ب) دستگاه‌هاي اجرايي بايد شاخص‌هاي عملكردي اختصاصي خود را با در نظر گرفتن مفاد ماده 1 و همچنين تبصره 1 ماده 2 اين دستورالعمل در سه سطح؛ سازمان، مديران و كاركنان تدوين و ضمن تصويب آن توسط بالاترين مقام دستگاه، مبناي ارزيابي عملكرد سطوح ذكرشده قرار دهند.

تبصره 2- شاخص‌هاي عمومي ارزيابي عملكرد بهمن‌ماه هر سال توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس‌جمهور براي ارزيابي عملكرد سال آتي ابلاغ مي‌گردد.

تبصره 3- تهيه و تصويب شاخص‌هاي اختصاصي سطح دستگاه مطابق بند «ب» ماده 3 آيين‌نامه شماره 4225/44327 تاريخ 14/1/1389 هيأت وزيران صورت مي‌گيرد.

تبصره 4- شاخص‌هاي اختصاصي تعيين شده در سطح مديران و كاركنان با تصويب بالاترين مقام اجرايي دستگاه قابليت اجرا دارد و مبناي ارزيابي همان سال قرار مي‌گيرد.

تبصره 5- امتيازدهي شاخص‌هاي اختصاصي در سطح مديران و كاركنان مطابق دستورالعمل اجرايي تبصره بند «ب» ماده 1 آيين‌نامه اجرايي مذكور در تبصره 3 همين ماده صورت مي‌گيرد.

ج) وزارتخانه‌ها و سازمان‌هاي وابسته به رياست جمهوري مسئول ارزيابي عملكرد سازمان‌ها، مؤسسات تابعه، شركت‌هاي وابسته و همچنين واحدهاي استاني خود مي‌باشند.

ماده 4- دستگاه‌هاي اجرايي مكلفند نظام پاسخگويي عملكرد را با توجه به موارد زير مستقر نمايند:

الف) دستگا‌ه‌هاي اجرايي به منظور ايجاد شرايط و چارچوب مناسب پاسخگويي عملكرد، با مديران واحدهاي وابسته به خود توافق‌نامه‌اي را در خصوص انجام وظايف و برنامه‌هاي اجرايي امضاء نموده و آن را مبناي پاسخگوي عملكرد تعيين شده قلمداد نمايند.

تبصره 1- در خصوص فعاليت‌ها و خدماتي كه قيمت تمام شده آنها بر اساس ماده 16 قانون مديريت خدمات كشوري محاسبه و تعيين شده است، تفاهم‌نامه منعقد شده در اين خصوص مبنا قرار مي‌گيرد در غير اينصورت دستگاه‌ها با مديران و كاركنان خود توافق‌نامه‌هاي عملكردي امضاء و بر مبناي آن اقدام مي‌نمايند.

تبصره 2- توافق‌نامه مذكور در ارزيابي عملكرد مديران و كاركنان، موضوع دستورالعمل اجرايي تبصره بند «ب» ماده 1 آيين‌نامه مواد 81 و 82 قانون مديريت خدمات كشوري مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

تبصره 3- ارايه گزارش عملكرد بر اساس زمان‌بندي تهيه شده و قبول مسئوليت‌ انجام كارها از جمله اقدام‌هاي لازم براي تهيه چارچوب مناسب پاسخگويي مي‌باشد.

ب) استقرار چارچوب مناسب براي پاسخگويي عملكرد دربرگيرنده 5 مرحله زير است:

1-    تهيه و تدوين اهداف قابل سنجش و شاخص‌هاي مناسب ارزيابي عملكرد (موضوع بند «ب» ماده 3 اين دستورالعمل)

2-    طرح‌ريزي ملزومات دستيابي به اهداف در قالب شاخص‌هاي تعيين شده

3-    انجام كار‌ها و نظارت بر پيشرفت اهداف و شاخص‌ها مطابق زمانبندي از پيش تعيين شده

4-    گزارش‌دهي نتايج به صورت ادواري

5-    ارزيابي نتايج به صورت ادواري و ارايه بازخورد و تعديل طرح‌هاي بعدي بر اساس بازخوردها

تبصره 4- منظور از پاسخگويي، پاسخگويي دستگاه، مديران و كاركنان در قبال تحقق استاندارد شاخص‌هاي عمومي و اختصاصي است.

ماده 5- دستگا‌ه‌هاي اجرايي مكلفند چارچوب مناسبي را با در نظر گرفتن موارد زير در قالب نظام‌ جمع‌آوري داده‌هاي عملكرد طراحي و مستقر نمايند:

الف) داده‌هاي جمع‌آوري شده بايد منعكس كننده اهداف عملكرد سطوح؛ سازمان، مديران و كاركنان بوده و تأكيد اصلي آن تمركز بر داده‌هاي بهبود دهنده عملكرد سازمان در سطوح ذكر شده باشد.

ب) داده‌هاي جمع‌آوري شده بايد در قالب شاخص‌هاي تنظيم شده (موضوع بند «ب» ماده 3 اين دستورالعمل) صورت گرفته و تا حد امكان كميت‌پذير باشد.

تبصره 1- تأييد اعتبار داده‌هاي جمع‌آوري شده در سطح سازمان به عهده بالاترين مقام دستگاه و در سطح مديران و كاركنان به عهده مدير بلافصل كاركنان مي‌باشد.

تبصره 2- دستگاه‌ها مي‌توانند براي ارزيابي دقيق‌تر شاخص‌هاي عملكرد (اختصاصي و عمومي) و جمع‌آوري داده‌هاي جزئي‌تر، ضمن مبنا قراردادن شاخص‌هاي مصوب اقدام به طراحي چك‌ليست مناسب براي جمع‌آوري داده‌هاي عملكرد (ترجيحاً به صورت مكانيزه) در سطوح سازمان، مديران و كاركنان نمايد.

ج) داده‌هاي جمع‌آوري شده دستگاه به روش‌هاي مختلف آماري بررسي و تجزيه و تحليل شود و در نهايت پروژه‌هاي بهبود در اين رابطه در سه سطح؛ سازمان، مديران و كاركنان تدوين گردد.

تبصره 3- پروژه‌هاي بهبود تعريف شده بايستي به عنوان اهداف عملكردي آينده، در قالب شاخص‌هاي قابل اندازه‌گيري تعريف، پايش و مديريت گردد.

د) مسئوليت جمع‌آوري داده‌ها در تمام سطوح (ستاد، سازمان‌ها و موسسات وابسته و واحدهاي استاني) به عهده بالاترين مقام اجرايي دستگاه است.

ماده 6- دستگاه‌هاي اجرايي مكلفند نظام تحليل داده‌هاي عملكرد خود را به نحوي مستقر نمايند كه تبديل داده‌هاي جمع‌آوري شده در سطوح سازمان، مديران و كاركنان به دانش قابل استفاده در جهت بهبود عملكرد در سطوح مذكور فراهم گردد.

تبصره 1- هدف از تجزيه و تحليل داده‌هاي عملكرد، يافتن علل ريشه‌اي ضعف عملكرد و ارايه پيشنهاد لازم جهت بهبود عملكرد است. دستگاه‌ها مي‌توانند جهت ريشه‌يابي علل و بهبود عملكرد از ابزارهاي علمي و روش‌هاي آماري استفاده نمايند.

تبصره 2- در تجزيه و تحليل عملكرد سطوح مذكور، عملكرد واقعي با اهداف از پيش تعيين شده مورد مقايسه و تحليل قرار مي‌گيرد. در اين رابطه مي‌توان از ابزار تحليل روند نيز استفاده كرد.

ماده 7- دستگاه‌هاي اجرايي مكلفند نتايج حاصل از تجزيه و تحليل عملكرد (موضوع ماده 6 اين دستورالعمل) را در قالب طرح‌ها و پروژه‌هاي بهبود (از جمله پيش‌بيني دوره‌هاي آموزشي بر اساس آيين‌نامه اجرايي فصل نهم قانون مديريت خدمات كشوري موضوع تصميم‌نامه شماره 2579/ت43916ك تاريخ 10/1/1389) در سطوح سازمان، مديران و كاركنان تدوين نموده و به اجرا بگذارند.

تبصره 1- طرح‌ها و پروژه‌هاي تدوين شده به عنوان اهداف عملياتي تلقي شده و در ارزيابي عملكرد سال بعد مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد.

تبصره 2- نتيجه ارزيابي عملكرد و امتياز كسب شده، مبناي پرداخت فوق‌العاده كارايي (بر اساس دستورالعمل بند 6 ماده 68 قانون مديريت خدمات كشوري) خواهد بود.

ماده 8- دستگاه‌هاي اجرايي مكلفند تمام مراحل و مفاد اين دستورالعمل را به صورت مكانيزه در قالب نظام جامع مديريت عملكرد طراحي و مستقر نمايند.

تبصره- نرم‌افزار طراحي شده بايد قابليت لينك در سطوح؛ سازمان، موسسات، شركت‌ها و واحدهاي وابسته و استان‌ها و همچنين رده‌هاي؛ سازمان، مديران و كاركنان را داشته و مورد تاييد معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس‌جمهور باشد.

لطف‌ا... فروزنده دهكردي

معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني رئيس جمهور

 

دستورالعمل نحوه پرداخت فوق العاده كارايي و عملكرد موضوع بند 6 ماده 68 قانون مديريت خدمات كشوري

                                                                                                        شماره : 43512 /200

                                                                                                        مورخ : 22/8/1389

 

بخشنامه به كليه دستگاههاي اجرايي مشمول قانون خدمات كشوري

شوراي توسعه و سرمايه انساني در جلسه مورخ 3/8/1389 بنا به پيشنهاد معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني  رئيس جمهور و به استناد بند(6) ماده (68) قانون مديريت خدمات كشوري ، دستورالعمل نحوه پرداخت فوق العاده كارايي و عملكرد را به شرح پيوست تصويب نمود كه مراتب به تاييد رييس جمهور محترم رسيده است و براي اجرا ابلاغ مي گردد .

 

 

لطف ا.. فروزنده  دهكردي

معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني رئيس جمهور

کارمند آنلاین...
ما را در سایت کارمند آنلاین دنبال می کنید

برچسب : مدیریت عملکرد, نویسنده : محمدی karmandanlin بازدید : 921 تاريخ : سه شنبه 10 بهمن 1391 ساعت: 3:13